Kuchnia

Kuchnia

Tym co wyróżnia Turcję na tle wielu innych popularnych kierunków wyjazdów turystycznych, jest kuchnia (więcej info – http://www.mniammniam.com/Kuchnia_turecka-646a.html). Odwiedzając Turcję na wakacje można skosztować jednej z jej wielu tradycyjnych potraw, każdy z tureckich regionów specjalizuje się w innych daniach. Odwiedzając regiony zlokalizowane nad Morzem Egejskim można spróbować potraw zbliżonych do tych z kuchni greckiej.

Ich podstawą są ryby, owoce morza oraz oliwki wzbogacone dodatkowo o ostre przyprawy. Regiony tureckie zlokalizowane nad Morzem Marmara to z kolei ciekawa mieszanka ostrych potraw z mięsem wołowym i rybami, łączonych dodatkowo z warzywami, wśród których prym wiedzie kukurydza. Jeśli chodzi o część Turcji położoną nad Morzem Śródziemnym, można tam się spotkać przede wszystkim z kebabem z pieczonej jagnięciny podawanym dodatkowo z białą fasolą, potrawami opartymi o owoce morza i oliwki, a także podawanymi do posiłków świeżymi bananami i pomarańczami.

Z kolei wybrzeże Morza Czarnego to oprócz potraw, których podstawą są ryby, także pieczywo, które produkowane jest z mąki kukurydzianej. Dzięki wpływom z Ukrainy, Rosji i Gruzji, można spotkać się tutaj także z potrawami bogatymi w grzyby i z serwowaniem barszczu.